tünetei és okai – a stroke

Nézd meg ezeket a jeleket és tüneteket, ha úgy gondolja, vagy valaki más lehet a stroke. Megjegyzés amikor a tünetek kezdenek, mert az időt, hogy már jelen lehet irányítani a terápiás döntések

Tünetek

Okoz

Azonnal forduljon orvoshoz, ha bármilyen jelek vagy tünetek a szélütés, akkor is, ha úgy tűnik, hogy idönként eltűnnek.

Gondoljunk csak “gyors” és végezze el az alábbi

ischaemiás stroke

Látogassa meg orvosát, vagy a helyi segélyhívó számot azonnal. Ne várja meg, hogy ha a tünetek elmúlnak. Minden perc számít. Minél hosszabb a löket kezeletlen marad, annál nagyobb az esély a agykárosodás és a fogyatékosság.

ischaemiás stroke

Ha valaki úgy gondolja, hogy a stroke, nézni az ember gondosan várva sürgősségi ellátást.

Kockázati tényezők

A stroke fordul elő, ha a vérellátás az agy megszakad vagy csökken. Ez megfosztja az agy oxigén és a tápanyagok, amelyek okozhatnak az agysejtek halnak.

szövődmények

A stroke oka lehet az elzáródott artéria (ischaemiás stroke) vagy a szivárgó vagy tele a véredények (vérzéses stroke). Néhány ember csak átmeneti zavar véráramlás az agyban (TIA vagy TIA).

Körülbelül 85 százaléka a stroke ischaemiás stroke. Az ischaemiás stroke fordul elő, amikor az artériák az agyban válik beszűkült vagy elzáródott, ami súlyosan csökkent véráramlás (ischaemia). A leggyakoribb ischaemiás stroke közé

Vérzéses stroke fordul elő, ha egy véredény az agyban szivárgás vagy megreped. Brain vérzések származhat sok feltételek, amelyek befolyásolják a vérerek, beleértve kezeletlen magas vérnyomás (hipertónia), túlkezeléstől antikoagulánsokkal és gyenge pontjait érfalakat (aneurizma).

A kevésbé gyakori oka a vérzés a szakítás rendellenes kusza vékony falú erek (arteriovenosus malformáció) születéskor jelen van. Típusú vérzéses stroke közé

Agyvérzés. Ebben az intracerebrális vérzés, egy véredény az agyban tör és kifolyása a környező agyszövet, károsítja az agysejteket. Az agysejtek túl a szivárgás meg vannak fosztva a vérben és sérült.

A magas vérnyomás, a trauma, érrendszeri elváltozások, használata vérhígító gyógyszerek és egyéb körülmények hatására agyvérzés.

Subarachnoidealis vérzés. A subarachnoidalis vérzés, egy artéria vagy a felszín közelében az agy tör, és ömlik a tér között, a felülete az agy és a koponya. Ez a vérzés gyakran jelzi hirtelen, súlyos fejfájás.

A subarachnoidealis vérzés gyakran okozza a tele egy kis zsák alakú vagy bogyó alakú outpouching egy artéria néven aneurizma. Miután a vérzés, a vérerek az agyban lehet bővíteni és szűkíteni kiszámíthatatlanul (görcse), ami az agyi sejtek károsodását tovább szűkítik a vér áramlását.

Ischaemiás stroke fordul elő, amikor egy vérrög blokkok vagy dugók egy artéria ami az agy. A vérrög gyakran képez artériákban megsérült az építmény a plakkok (atherosclerosis). Ez akkor fordulhat elő, a nyaki verőér, a nyak, valamint más artériákban.

A tranziens ischaemiás attack (TIA) – más néven ministroke – egy rövid ideig a tünetek hasonlóak ha volna egy csapásra. Egy átmeneti csökkenése vérellátása részét az agy okoz TIA, ami gyakran tart kevesebb mint öt perc alatt.

Mint egy ischaemiás stroke, a TIA fordul elő, amikor egy vérrög vagy törmelék akadályozza a véráramlást, hogy része az agyban. A TIA nem hagy maradandó tüneteket, mert az elzáródás ideiglenes.

Sürgősen kérjen, ha a tünetek úgy tűnik, hogy tisztázzuk. Miután a TIA hozza meg nagyobb a kockázata annak, hogy teljes értékű stroke, maradandó károsodást később. Ha már volt egy TIA, ez azt jelenti, hogy valószínűleg egy részlegesen elzáródott vagy beszűkült artériába, ami az agy vagy egy vérrög forrás a szív.

Ez nem lehet megmondani, ha a stroke vagy TIA alapja kizárólag a tüneteket. Akár a fele az emberek, akiknek a tünetei megjelennek, hogy menjen el a ténylegesen szélütés okozó agykárosodás.

Számos tényező növeli a kockázatát, a stroke. Néhány tényező is növeli az esélyét annak, szívroham. Potenciálisan kezelhető a stroke kockázati tényezők közé

Más tényezők, amelyek magasabb a stroke kockázata közé

A stroke néha okozhat átmeneti vagy maradandó károsodást, attól függően, hogy milyen hosszú az agy hiányzik a vér áramlását, és mely részét érintette. Szövődmények lehetnek

Fájdalom. Emberek, akik stroke lehet a fájdalom, zsibbadás vagy más furcsa érzések testrészei befolyásolja a stroke. Például, ha a stroke okozza, hogy elveszti az érzést a bal karja is van, akkor kellemetlen bizsergő érzés a karját.

Az emberek is lehetnek érzékenyek a hőmérséklet-változások, különösen a szélsőséges hideg stroke után. Ez a komplikáció az úgynevezett központi stroke fájdalom vagy központi fájdalom szindróma. Ez az állapot általában alakul után több héttel a stroke, és javíthatja az idő múlásával. De mivel a fájdalom által okozott probléma az agy, hanem egy fizikai sérülés, kevés kezelések.

Mint minden agysérülés, a sikeres kezelésére ilyen komplikációk változik egyénenként.