tromboembólia (mélyvénás trombózis és tüdőembólia) útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

A mélyvénás trombózis (DVT) egy vérrög (trombus) képező belső mély vénák a lábakban vagy a medencében. A vérrög elzárja a vér áramlását, és nyomást okoz, hogy létrejöjjön a vénában. Része a vérrög elszakadni, és mozgassa át a véráramba, hogy a tüdőbe. Ha a vérrög blokkok közül egy vagy több az erek a tüdőben, ez az úgynevezett tüdőembólia .; MVT gyakori probléma. A legtöbb ilyen vérrögök fordul elő, amikor a vér áramlását a láb vénáiban lelassul. Ez általában eredményeként inaktivitás .; Rendszerint ahogy sétálni, lábizmok szorítani a vénák és tartsa a vér áramlik vissza a szívbe. De ha inaktívak több órán át, a vér áramlását a vénákban a lábad lassíthatja annyira, hogy a rögök. A hosszú ideig tartó inaktivitás során előforduló hosszú repülőgépen vagy amíg lábadozik egy művelet vagy a stroke, például .; Bizonyos emberek nagyobb valószínűséggel kap a vérrögök képződését. Ezek tartalmazzák; Az emberek bizonyos egészségügyi problémák, beleértve a rákot és az örökölt rendellenességek a véralvadási rendszer; Az emberek bizonyos gyógyszerek, mint például a fogamzásgátló tabletták és a hormonkezelés; Terhes nők; Emberek, akik túlsúlyosak, Az emberek szívelégtelenségben

Tünetek

Egyes vérrögök a vénákban nem okoz tüneteket. Azonban, ha a vérrögök vonja nagyobb vénák, általában okoznak; Lábfájás és érzékenység; Duzzanat (ödéma); A elnehezedés érzet a lábát, különösen akkor, ha már állt

Diagnózis

Diagnosztizálni DVT, orvosa meg fogja vizsgálni a lábát, hogy ellenőrizze a duzzanat és érzékenység. Ő fogja kérdezni a tünetek és a kockázati tényezőket.

Meddig tart?

Ha van egy DVT vagy tüdőembólia, a tünetek javítására néhány napon belül kezelés megkezdése után vérhígító gyógyszert. Meg kell szednie a gyógyszert legalább 3-6 hónap, hogy megakadályozzák további vérrögök képződését.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

A legtöbb DVTs és tüdőemboliája kialakulhat, akik inaktívak, mert egy sérülés vagy műtét.

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

A kezdeti kezelés a mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia heparin vagy az egyik új új orális véralvadásgátló gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek hatnak a vér bizonyos fehérjéket, hogy megakadályozzák az új vérrögképződés és így elősegíti a nemkívánatos vérrögök egyre kisebbek. Ezek általában az úgynevezett “vérhígító”.

Mikor kell orvoshoz

Azonnal hívja orvosát vagy menjen kórházba ügyeletre azonnal, ha Önnél légszomj vagy éles mellkasi fájdalom.

Prognózis

Kezelés nélkül a tüdőembólia akár halálos is lehet. A megfelelő és kellő időben történő kezelés, a kilátások nagyon jó.