traumás agysérülés betegség

Traumás agysérülés akkor jelentkezik, ha a külső mechanikai erő hatására agyi diszfunkció.

Traumás agysérülés, ez általában egy heves csapás vagy ráz a fej vagy test. Egy objektum behatol a koponya, mint például egy golyó vagy összetört darab koponya, szintén okozhatnak a traumás agysérülés.

Tünetek

Enyhe traumás agysérülés okozhat átmeneti zavar az agysejtek. Komolyabb traumás agysérülés vezethet zúzódás, szakadt szövetek, vérzés és egyéb fizikai károsodás az agy, amelyek eredményeként a hosszú távú szövődmények vagy halál.

Eszméletvesztés néhány másodperctől néhány percig; Nem eszméletvesztés, hanem létállapot kábult, zavart, vagy zavart; Fejfájás; Hányinger vagy hányás; Fáradtság vagy álmosság; Alvászavar; Alvás a szokásosnál több; Szédülés vagy az egyensúly elvesztése

Traumás agysérülés lehet széles körű fizikai és pszichológiai hatásokat. Egyes jelek vagy tünetek jelennek meg azonnal, miután a traumatikus esemény, míg mások tűnhet napok vagy hetek múlva.

A jelek és tünetek az enyhe traumás agysérülés tartalmazhat

Mérsékelt-súlyos traumás agysérülések közé tartozik bármely, a jelek és tünetek enyhe sérülés, valamint a következő tünetek jelenhetnek meg az első órán nap után a fejsérülés

Érzékszervi problémák, mint például a homályos látás, fülcsengés, rossz szájíz, vagy változások a képesség, hogy illata; Fényérzékenység vagy hang

Csecsemők és kisgyermekek agykárosultakat esetleg nem rendelkezik a kommunikációs készség jelenteni fejfájás, érzékszervi problémák, zavartság és hasonló tüneteket. Egy gyermek traumás agysérülés, akkor be

Memória vagy koncentrációs zavarok; Hangulati változások vagy hangulati változások; Depresszió vagy szorongás

Okoz

Mindig keresse fel orvosát, ha Ön vagy gyermeke kapott egy ütést a fej vagy test, ami érinti Önt, vagy okoz viselkedésbeli változások. Keressétek sürgősségi orvosi ellátást, ha vannak olyan jelek vagy tünetek traumás agysérülés követően a jelenlegi csapás vagy más traumás sérülések a fejét.

Az “enyhe”, “mérsékelt” és “súlyos” leírására használjuk a hatása a sérülés az agy működésére. Enyhe sérülés az agy továbbra is súlyos sérülést, amely előírja, azonnali figyelmet és pontos diagnózis.

Traumás agykárosodás okozta ütés vagy egyéb traumás sérülések a fejen vagy a testen. A károsodás mértékét is számos tényezőtől függ, többek között a az esemény jellegétől és az erő hatása.

Sérülés tartalmazhat egy vagy több, a következő tényezők

Közös okozó események traumás agysérülés tartalmazzák a következőket

Kockázati tényezők

Robbanásveszélyes blast és más harci sérüléseket. Robbanásveszélyes robbantásban egy gyakori oka a traumás agysérülés aktív teljesítményű katonai személyzet. Bár a mechanizmus kár még nem jól érteni, hogy sok kutató úgy véli, hogy a nyomáshullám áthaladó agy jelentősen megzavarja az agy működését.

Eszméletvesztés néhány perc órát; Kitartó fejfájás vagy a fejfájás, ami rontja; Ismételt hányás vagy hányinger; Görcs vagy görcsrohamok; Tágulása egyik vagy mindkét tanuló a szem; Tiszta folyadékok elvezetését az orr vagy a fül; Képtelenség, hogy felébressze az alvó; Gyengeség vagy zsibbadás a kéz- és lábujjak; Koordináció elvesztése

szövődmények

Traumás agysérülés is következik, átható sebek, súlyos ütést a fejére repesz vagy törmelék, és esik vagy testi ütközést tárgyak követően egy robbanás.

Mélyreható zavar; Izgatottság, combativeness vagy egyéb szokatlan viselkedést; Elkent beszéd; Kóma és egyéb tudatzavarokról

A leginkább veszélyeztetettek a traumás agysérülés közé

Változás az étkezési és ápolási szokások; Tartós sírás és képtelen vigasztalása; Szokatlan vagy könnyű ingerlékenység; Változás a képessége, hogy figyelni; Változás alvási szokások; Szomorú vagy depressziós hangulat; Érdektelenség kedvenc játékok és tevékenységek

Vizsgálatok és diagnózis

Számos szövődmények fordulhatnak elő azonnal vagy nem sokkal később egy traumás agysérülés. Súlyos sérülések kockázatát növelő nagyobb a szövődmények száma és több súlyos vagy súlyos szövődmények.

Mérsékelt vagy súlyos traumás agysérülést okozhat a hosszan tartó vagy maradandó változások egy ember tudatállapotot, a tudatosság vagy érzékenységet. Eltérő tudatállapotok közé

Kár, hogy az agysejtek korlátozni lehet a terület közvetlenül alatta az ütközési pont a koponyán .; Súlyos csapás vagy ráz okozhat több sebzést, mert az agy ide-oda mozog a koponya .; Súlyos forgási vagy fonás ráz okozhat a szakadás a celluláris struktúrák .; A robbanás, mint egy robbanószerkezet, széles körben okozhat kárt .; Egy tárgy behatolását a koponya okozhat súlyos, helyrehozhatatlan károkat agysejtek, erek és a védő szövetek az agy körüli .; Vérzés vagy az agy körüli, duzzanat, és a vérrögök árthatnak az oxigénellátás az agy, ami szélesebb károkat.

Vegetatív állapotban van. Elterjedt agykárosodást okozhat vegetatív állapotban. Bár az ember nem ismeri a saját környezetében, ő is megnyissa a szemét, hogy a hangok, válaszoljon a reflexek, vagy áthelyezni.

Falls. Esik ki az ágyból, csúszik a fürdőben, zuhan lépéseket, leesés létrák és a kapcsolódó alá tartozik, a leggyakoribb oka a traumás agysérülés általános, különösen idősebb felnőttek és kisgyermekek .; Gépjárművekkel kapcsolatos ütközések. Ütközéses balesetek autók, motorkerékpárok és kerékpárok – és a gyalogosok részt ilyen balesetek – egy gyakori oka a traumás agysérülés .; Erőszak. Körülbelül 20 százaléka a traumás agyi sérülések okozta erőszak, mint a lőtt sebek, a családon belüli erőszak vagy a gyermekbántalmazás. Megrázott csecsemő szindróma a traumás agysérülés által okozott erőszakos rázás egy csecsemő, amely károsítja az agysejteket .; Sportsérülések. Traumás agysérülések okozhatja sérülés számos sportolási, beleértve a foci, boksz, foci, baseball, lacrosse, gördeszka, jégkorong, és más nagy hatású vagy extrém sportok, különösen a fiatalok .; Robbanásveszélyes blast és más harci sérüléseket. Robbanásveszélyes robbantásban egy gyakori oka a traumás agysérülés aktív teljesítményű katonai személyzet. Bár a mechanizmus kár még nem jól érteni, hogy sok kutató úgy véli, hogy a nyomáshullám áthaladó agy jelentősen megzavarja az agy működését .; Traumás agysérülés is következik, átható sebek, súlyos ütést a fejére repesz vagy törmelék, és esik vagy testi ütközést tárgyak követően egy robbanás.

Lehetséges, hogy a vegetatív állapotban tartóssá válhat, de gyakran az egyének elért egy minimális tudati állapot.

Bezártságszindróma. Egy személy egy lezárt állapotban tisztában van saját környezetében és ébren van, de ő nem tud beszélni, vagy mozogni. Az a személy képes lehet kommunikálni szemmozgás vagy villog.

A gyermekek, különösen újszülöttek és 4 évesek; A fiatal felnőttek, különösen az év között 15 és 24; Felnőttek 75 éves korig és idősebb

Kezelések és gyógyszerek

Ez az állapot a sérülésektől korlátozódik az alsó agyat és az agytörzs. Ez ritkán fordul elő, miután a trauma és gyakrabban miatt a stroke ezen a területen az agy.

Kóma. Egy személy kómában eszméletlen, tisztában semmit, és nem tud reagálni bármilyen inger. Ez abból károkat minden része az agyban. Néhány nap múlva, hogy néhány héten belül, egy személy léphet fel a kómából, vagy adjon meg egy vegetatív állapotban .; Vegetatív állapotban van. Elterjedt agykárosodást okozhat vegetatív állapotban. Bár az ember nem ismeri a saját környezetében, ő is megnyissa a szemét, hogy a hangok, válaszoljon a reflexek, vagy áthelyezni .; Lehetséges, hogy a vegetatív állapotban tartóssá válhat, de gyakran az egyének elért egy minimális tudati állapotba .; Minimális tudati állapot. A minimális tudati állapot feltétele súlyosan megváltozott tudatállapot, de némi bizonyíték öntudat vagy tudatosság a környezetet. Ez gyakran olyan átmeneti állapot a kómából, vagy vegetatív állapotban nagyobb helyreállítási .; Bezártságszindróma. Egy személy egy lezárt állapotban tisztában van saját környezetében és ébren van, de ő nem tud beszélni, vagy mozogni. Az a személy képes lehet kommunikálni szemmozgás vagy villog .; Ez az állapot a sérülésektől korlátozódik az alsó agyat és az agytörzs. Ez ritkán fordul elő, miután a trauma és gyakrabban miatt a stroke ezen a területen az agy .; Agyhalál. Amikor nincs mérhető aktivitása az agyban és az agytörzs, ezt nevezzük agy halál. Az a személy, aki nyilvánították agyhalott eltávolítása légzőkészülékek eredményez légzésleállás és az esetleges szívelégtelenség. Agyhalál tartják visszafordíthatatlan.

Vannak, akik a traumás agysérülés lesz rohamok az első héten. Néhány súlyos sérülést eredményezhet visszatérő rohamok, az úgynevezett poszttraumás epilepszia.

Az agy-gerincvelői folyadék gyűlik fel a tereket az agyban (agyi kamrák) az egyes emberek, akik traumás agysérülések, ami megnövekedett nyomás és duzzanat az agyban.

Megelőzés

Koponya törés vagy behatoló sebeket tép a réteg védő szövetek (agyhártya), ami körbeveszi az agy. Ez lehetővé teszi a baktériumok bejutnak az agyba és fertőzéseket okozhatnak. A fertőzés az agyhártya (meningitis) átterjedhet a többi idegrendszer, ha nem kezelik.

Számos kis és nagy ereket az agy károsodhat a traumás agysérülés. Ez a károsodás vezethet a stroke, a vérrögképződés vagy egyéb problémák.

Bénulása arc izmait; Idegek károsodása felelős szemmozgások, ami okozhat kettős látás; Idegkárosodás, amelyek szaglás; Látásvesztés; Elvesztése arc érzés; nyelési problémák

Megküzdés és támogatás

Sérülések a koponyaalap idegeket károsíthatja, hogy jelennek meg közvetlenül az agyban (agyidegek). Agyideg sérülés okozhatja

További információ a traumás agysérülés

Sokan, akik már jelentős agysérülés fogja tapasztalni változást a gondolkodás (kognitív) képességek. Traumás agysérülés, ami problémákat okozhat sok készségek, beleértve a

Nyelv és kommunikáció problémái közösek következő traumás agyi sérülések. Ezeket a problémákat okozhat frusztráció, a konfliktusok és félreértések az emberek egy traumás agysérülés, valamint a családtagok, a barátok és a szolgáltatók számára.

Kommunikációs problémák lehetnek

Akik tapasztalt agysérülés gyakran tapasztalnak változások viselkedést. Ezek tartalmazhatnak

Érzelmi változások lehetnek

További traumás agysérülés

Problémákat érintő érzékek tartalmazhat

A traumás agysérülés növelheti a betegségek kockázatát, hogy eredményeképpen fokozatosan degeneráció az agysejtek és fokozatos elvesztése agyi funkciók, bár ez a veszély még nem határozható meg bizonyossággal az egyén. Ezek tartalmazzák

Mivel traumás agysérülések általában vészhelyzetek és mivel következményei ronthatja gyorsan, kezelés nélkül, az orvosok általában kell, hogy értékelje a helyzetet gyorsan.

Ez a 15 pont teszt segít az orvos vagy más sürgősségi orvosi személyzet értékeli kezdeti súlyosságától agysérülést ellenőrzésével egy személy azon képességét, hogy kövesse az utasításokat, és mozgassa a szemüket és a végtagokon. Koherenciájának beszéd is nyújt fontos nyomokat.

Képességek szerzett numerikusan a Glasgow Coma Scale. A nagyobb pontszámok jelenti kevésbé súlyos sérülések.

Ha figyeltek valaki sérülés és megérkeztek rögtön a sérülés után, akkor lehet, hogy az egészségügyi személyzet információt, ami hasznos értékelésekor a sérült személy állapota.

Válaszok az alábbi kérdésekre hasznos lehet megítélni a sérülés súlyosságának

Szöveti duzzanat egy traumás agysérülés növelheti nyomás a koponyán belül, ami további károkat az agyba. Az orvos akkor helyezzen be egy szondát a koponyán keresztül figyelemmel kíséri ezt a nyomást.

Memória; Tanulás; Érvelés; Speed ​​mentális feldolgozás; Ítélet; Figyelem vagy koncentráció

Enyhe traumás agysérülések általában nem igényelnek kezelést kívüli pihenés és over-the-counter fájdalomcsillapítók kezelésére a fejfájás. Egy ember azonban enyhe traumás agysérülés általában le kell szigorúan ellenőrizni otthon bármilyen tartós, súlyosbodó vagy új tünetek. Ő is lehet nyomon követése orvos találkozókat.

Az orvos jelzi, ha a munkába való visszatérést, az iskolai vagy a szabadidős tevékenységek megfelelő. A legjobb, hogy elkerüljék a fizikai vagy a gondolkodás (kognitív) tevékenységek, amelyek a dolgok még rosszabb, amíg a tünetek el nem múlnak. A legtöbb ember visszatér a normális rutin fokozatosan.

Problémamegoldás; Többfeladatos; Szervezet; Döntéshozatal; Elején, illetve a feladatok elvégzése

Sürgősségi ellátás közepesen súlyos vagy súlyos traumás agysérülések összpontosít, hogy a személy megfelelő oxigén és vérellátását, fenntartva a vérnyomást, és megakadályozza a további kárt a fej és a nyak.

A súlyos sérülések lehetnek más sérülések, amelyeket meg kell oldani. További kezelések a mentők, vagy intenzív kórházi egység középpontjában a minimálisra másodlagos károk miatt a gyulladás, vérzés vagy csökkent oxigén ellátás az agyban.

Gyógyszerek, hogy korlátozza a másodlagos agykárosodás rögtön a sérülés után lehetnek

Anti-lefoglalás gyógyszerek. Emberek, akik már volt egy közepesen súlyos traumás agysérülést veszélyben vannak a görcsrohamok első hét után a sérülés.

Egy anti-lefoglalás gyógyszer adható az első héten, hogy elkerülje a további agykárosodást, hogy okozhatja a roham. További berágódásmentes kezeléseket alkalmaznak, ha görcsrohamok lépnek fel.

Nehézségi beszédértési vagy írásban; Beszédzavar vagy írásban; Képtelenség megszervezni gondolatok és ötletek; Hiba a következő beszélgetések

Sürgősségi műtétre lehet szükség, hogy minimálisra csökkentsék a további károsodás az agy szöveteiben. Műtét lehet használni, hogy a következő problémák

A legtöbb ember, akik már jelentős agysérülés igényel rehabilitációt. Ők lehet, hogy tanulniuk az alapvető készségek, mint például a járás vagy a beszéd. A cél az, hogy javítsa a képességeit elvégezni a napi tevékenységet.

Terápia általában kezdődik a kórházban, és továbbra is egy kórházi rehabilitáció egység, bentlakásos kezelési létesítmény vagy járóbeteg-ellátás. Típusa és időtartama a rehabilitáció helyenként változik, attól függően, hogy a súlyos agysérülés és milyen része az agy sérült.

Rehabilitációs szakemberek lehetnek

Trouble with viszont begyűjtésének vagy témaválasztás; Problémák a változások hangot, szurok vagy a hangsúly az érzelmek kifejezésére, magatartást, finom különbségek értelmében; Nehézségi megfejteni nonverbális jelek; Hiba olvasás jelek a hallgatók; Hiba indításakor vagy leállításakor beszélgetések; Nem tudja használni az izmok szükséges szavakat alkotnak (dysarthria)

Kövesse az alábbi tippeket, hogy csökkentse annak kockázatát agysérülés

Az alábbi tippek segíthetnek az idősebb felnőttek elkerülhetők legyenek az esések a ház körül

Az alábbi tippek segíthetnek a gyerekeknek elkerülni fejsérülések

Számos stratégiát segíthet egy személy traumás agysérülés megbirkózni komplikációk, amelyek befolyásolják a mindennapi tevékenységek, a kommunikációs és interperszonális kapcsolatok. Attól függően, hogy milyen súlyos a sérülés, a család gondozó vagy barát lehet, hogy segít végrehajtani a következő megközelítések

Nehézség önkontroll A tudatosság hiánya képességek; Kockázatos viselkedés; Pontatlan önkép; Nehézségi társas helyzetekben; Szóbeli vagy fizikai kitörések

1

Depresszió; Szorongás; Hangulatingadozás; Ingerlékenység; Empátia hiánya mások számára; Harag; Álmatlanság; Változások az önbecsülés

)

Kitartó fülzúgás; Nehézséget felismerni tárgyakat; Csökkent a szem-kéz koordinációt; Foltokat vagy kettős látás; A keserű íz, rossz szag vagy nehéz szagú; Viszketés, fájdalom vagy viszketés; Hiba egyensúly vagy szédülés

Alzheimer-kór, amelyek elsősorban okozza a fokozatos elvesztése memória és egyéb gondolkodási készségek; Parkinson-kór, progresszív állapot, ami miatt mozgással kapcsolatos problémák, mint például a remegés, merevség és a lassú mozgás; Demencia pugilistica – leggyakrabban társított ismétlődő fúj a fejét a karrier boksz – ami a demencia tüneteinek és mozgással kapcsolatos problémák

Hogy a sérülés fordulhat elő ?; Vajon az a személy elveszíti az eszméletét ?; Milyen hosszú volt az a személy eszméletlen ?; Figyelt meg minden olyan egyéb változás az éberség, beszéd, koordinációs és egyéb sérülésre utaló jeleket ?; Hol volt a fej vagy más testrészek ütött ?; Tud nyújt tájékoztatást az erő a sérülés? Például, mi nyomja a személy feje, milyen messze volt ő esik, vagy volt az a személy, kirepült a jármű ?; Vajon az ember teste megpördült vagy szigorú üveges?

Komputertomográfiás (CT). A CT használ egy sor az X-sugarak, hogy hozzon létre egy részletes képet az agy. A CT-vizsgálat is gyorsan láthatóvá törések, és felfedik a vérzésre utaló jelek az agyban (agyvérzés), vérrögképződés (vérömlenyek), sebes agyszövet (zúzódás) és az agy szöveti duzzanat .; Mágneses rezonancia képalkotás (MRI). Az MRI használ erős rádióhullámokat és a mágnesek létrehozni részletes képet az agy. Ezt a tesztet lehet használni, miután a beteg állapota stabilizálódott.

Diuretikumok. Ezek a gyógyszerek csökkentik a folyadék mennyiségét a szövetekben, és növeli a vizeletürítést. A vízhajtók, intravénásan, hogy az emberek a traumás agysérülés, segít csökkenteni nyomást az agyban .; Anti-lefoglalás gyógyszerek. Emberek, akik már volt egy közepesen súlyos traumás agysérülést veszélyben vannak a görcsrohamok első hét után a sérülés .; Egy anti-lefoglalás gyógyszer adható az első héten, hogy elkerülje a további agykárosodást, hogy okozhatja a roham. További berágódásmentes kezeléseket alkalmaznak, ha görcsrohamok lépnek fel .; Coma előidéző ​​gyógyszerek. Az orvosok néha a kábítószer-használat, hogy az embereket az ideiglenes kóma mert egy kómás agynak szüksége van kevesebb oxigént működéséhez. Ez különösen hasznos, ha a vérerek, tömörített megnövekedett nyomás az agyban, nem képesek szállítani a szokásos mennyiségű tápanyagokat és az oxigént az agysejteket.

Eltávolítása alvadt vér (haematoma). Vérzés kívül, vagy az agyban vezethet gyűjteménye alvadt vér (vérömleny), mely a nyomást az agyban és a károk agyszövet .; Javítása koponya törés. Műtétre lehet szükség, hogy helyrehozza a súlyos koponya törés vagy eltávolítani darab koponya az agy .; Ablaknyitás a koponya. Sebészet lehet használni, hogy enyhíti nyomás a koponyán belül lecsapolásával felhalmozott gerincvelő-folyadék, vagy ami egy ablak a koponya, amely nagyobb teret duzzadt szöveteket.

Rehabilitációs szakember, orvos képzett fizikai rehabilitáció, aki felügyeli a teljes rehabilitációs folyamat kezeli orvosi rehabilitáció problémákat, és előírja a gyógyszert, ha szükséges; Üzem, aki segít a személynek tanulni, újratanulják vagy készségek javítását elvégezni a mindennapi tevékenységek; Gyógytornász, aki segít a mobilitás és relearning mozdulatokat, az egyensúly és a járás; A beszéd és a nyelv patológus, aki segít a személynek javítani a kommunikációs készségek és használja segítő kommunikációs eszközök, ha szükséges; Neuropszichológus, aki értékeli a kognitív károsodás és teljesítményt, segít a személy kezelheti viselkedés vagy megtanulni megküzdési stratégiák, és biztosítja a pszichoterápia, mint szükséges érzelmi és lelki jólét; Szociális munkás vagy esetben menedzser, aki megkönnyíti a hozzáférést a szolgáltató intézmények, segíti a gondozási döntések és tervezés, valamint megkönnyíti a kommunikációt a különféle szakemberek, egészségügyi ellátás, illetve a családtagok; Rehabilitációs nővér, aki biztosítja a folyamatos rehabilitációs ellátást és szolgáltatásokat, és aki segít a mentesítést a tervezésben a kórházi és rehabilitációs létesítmény; Traumás agysérülés ápoló, aki segíti koordinálni ellátás és oktatja a család a sérülés és a helyreállítási folyamat; Rekreációs terapeuta, aki segít időgazdálkodás és a szabadidős tevékenységek; Szakmai tanácsadó, aki értékeli a képességét, hogy visszatérjen a munka és a megfelelő szakmai lehetőségeket, és akik számára biztosít forrásokat a közös kihívások a munkahelyen

Biztonsági övek és légzsákok. Mindig a biztonsági övet a gépjármű. Egy kisgyerek mindig ül a hátsó ülésen egy autó, és biztosítani kell a biztonsági gyermekülés vagy ülésmagasító amelyek megfelelnek a saját mérete és súlya .; Az alkohol és a kábítószer-használat. Ne hatása alatt vezetni az alkohol vagy kábítószer, beleértve a vényköteles gyógyszerek, amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetéshez .; Sisak. Viseljen sisakot, miközben a biciklizés, gördeszka, motorkerékpár, motoros szán, vagy terepjáró. Is viselnek megfelelő fejvédő, amikor a baseball vagy kontakt sportok, síelés, korcsolyázás, snowboard, vagy a lovaglás.

Telepítse kapaszkodók a fürdőszobában; Tedd egy csúszásmentes szőnyeg a kád vagy zuhanyzó; Távolítsuk el a területen szőnyegek; Telepítse mindkét oldalon korlátok lépcsők; Javítani Az otthoni világítás; Tartsuk lépcsők és padlók tiszta zűrzavar; Rendszeresen látás szűrések; Get rendszeres testmozgás

Telepítse a biztonsági kapuk tetején a lépcső; Tartsuk lépcső világos a zűrzavar; Telepítse ablak őrök a zuhanás megakadályozására; Tedd egy csúszásmentes szőnyeg a kád vagy zuhanyzó; Használja játszóterek, amelyek ütéscsillapító anyagok a földön; Győződjön meg róla, a területen szőnyegek biztonságos; Ne hagyja, hogy gyerekek játszanak tűzlépcsők vagy erkéllyel

Csatlakozzon egy támogató csoport. Beszéljen orvosával vagy rehabilitációs terapeuta egy támogató csoport, amely segít beszélni kapcsolatos kérdések a sérülés, megtanulják az új megküzdésben és kap érzelmi támogatást .; Írja le a dolgokat. Nyilvántartást vezetnek a fontos események, az ember nevét, feladatok vagy más dolog, hogy nehezen megjegyezhető .; Kövesse a rutin. Tartsa következetes menetrend, hogy a dolgok a kijelölt helyeken a félreértések elkerülése végett, és megteszi az ugyanarra az útvonalra, amikor megy a gyakran látogatott célpontok .; Tartson szünetet. Intézkedik a munkahelyen vagy az iskolában, hogy tartson szünetet, szükség .; Alter munka elvárások és feladatok. Megfelelő változtatásokat munkahelyen vagy iskolában tartalmazhat, amelyek utasításokat olvasni neked, így több időt vesz igénybe feladatok vagy összeomlanak feladatok kisebb lépéseket .; Kerüljük a zavaró. Minél kevesebb, mint hangos háttérzaj egy televíziós vagy rádiós .; Koncentrálj. A munka egy feladatot egy időben.