tranziens ischaemiás attack (TIA)

A tranziens ischaemiás attack (TIA), mint a stroke, termelő hasonló tüneteket, de általában tartós csak néhány perc, és nem okoz maradandó károsodást.

Gyakran nevezik a ministroke, tranziens ischaemiás roham lehet a figyelmeztetést. Körülbelül 1 3, akik a tranziens ischaemiás attak végül is a stroke, körülbelül a fele egy éven belül bekövetkező követő átmeneti isémiás roham.

A tranziens ischaemiás attak szolgálhat mind a figyelmeztető és lehetőséget – a figyelmeztetést a közelgő agyvérzés és a lehetőséget, hogy tegyen lépéseket, hogy megakadályozza azt.

Átmeneti ischaemiás rohamok rendszerint néhány percig tartanak. A legtöbb jelek és tünetek megszűnnek egy órán belül. A jelek és tünetek a TIA hasonlítanak talált elején a stroke és a hirtelen fellépő

Lehet, hogy több, mint egy TIA, és a visszatérő jelek és tünetek lehetnek hasonló vagy eltérő attól függően, hogy melyik terület az agyban van szó.

Azonnal forduljon orvoshoz, ha úgy gondolja, hogy már volt egy átmeneti isémiás roham. Prompt értékelése és azonosítása potenciálisan kezelhető feltételek segíthet megakadályozni a stroke.

A tranziens ischaemiás attak azonos eredetű, mint az ischaemiás stroke, a leggyakoribb típus a stroke. Ischaemiás stroke, a rög a vérellátása részét az agy. A TIA ellentétben a stroke, az elzáródás rövid, és nincs maradandó károsodás.

Mikor kell orvoshoz

Kockázati tényezők, melyeket nem lehet megváltoztatni

A kiváltó oka a TIA gyakran egy építmény a koleszterin-tartalmú zsíros lerakódások, úgynevezett plakkok (atherosclerosis) az artériás vagy az egyik ága, amely ellátja az oxigén és a tápanyagok az agy.

Plakkok csökkenti a vér áramlását az artéria vagy vezet a fejlődés egy vérrög. A vérrög mozgó egy artéria, amely ellátja az agy egy másik testrészt, leggyakrabban a szíved is okozhat TIA.

Kockázati tényezők akkor tegyen lépéseket, hogy ellenőrizzék

Néhány kockázati tényező a tranziens ischaemiás attak, stroke nem lehet megváltoztatni. Mások akkor az ellenőrzés.

Amit megtehetsz

Nem lehet megváltoztatni az alábbi kockázati tényezők tranziens ischaemiás attack és a stroke. De ismerve te veszélyben motiválja, hogy változtatni az életmódunkat, hogy csökkentse az egyéb kockázatokat.

Mit várnak el az orvos

Azt is ellenőrzik, illetve kezelésére számos tényező – köztük egyes egészségügyi feltételeket és életmóddal -, amelyek növelik a stroke kockázatát. Amelynek egy vagy több kockázati tényező nem jelenti azt, akkor egy csapásra, de a kockázat különösen növeli, ha két vagy több közülük.

Gyógyszerek

A TIA gyakran diagnosztizálnak vészhelyzetben, de ha aggódik a kockázata a stroke, tudod készíteni, hogy megvitassák a témát orvosával a következő találkozót.

Sebészet

Ha azt szeretnénk, hogy megvitassák a stroke kockázatát orvosával, írja le, és készen áll, hogy megvitassák

Orvosa javasolhatja, hogy van néhány teszt, hogy ellenőrizze a kockázati tényezőket, és meg kell mondani, hogyan kell előkészíteni a vizsgálatokhoz, például éhezés előtt, miután a vért, hogy ellenőrizze a koleszterin és vércukorszintet.

Mivel a tranziens ischaemiás attak rövid életű, orvosa diagnosztizálni TIA alapján csak a kórtörténetét az esemény inkább semmit során általános fizikai és neurológiai vizsgálat. Segít meghatározni az oka a TIA és értékelje a stroke kockázatát, orvosa hivatkozhat az alábbi

Fizikai és vizsgálatok. Orvosa ellenőrizni kockázati tényezők a stroke, beleértve a magas vérnyomás, magas koleszterinszint, a cukorbetegség és a magas szintű az aminosav homocisztein.

Orvosa azt is használja a sztetoszkópot, hogy figyeljék a whooshing hang (zörej) felett az artériák, amelyek arra utalhatnak atherosclerosis. Vagy orvosa megfigyelni koleszterin töredékei vagy vérlemezke törmelék (emboli) a kis vérerek a retina hátsó részén a szeme alatt szemvizsgálat segítségével oftalmoszkópos.

Az echokardiográfia. Orvosa dönthet úgy, hogy végre egy transztorakális echocardiogram (TTE) vagy transzözofageális echocardiogram (TEE). A TTE magában foglalja a mozgó eszköz úgynevezett jelátalakító egész mellkasát. A jeladó kibocsát hanghullámokat, hogy echo off különböző részeinek a szíved, ami egy ultrahang képet.

Közben TEE, rugalmas szonda egy jelátalakító beépített helyezkedik el, ez a nyelőcső – összekötő cső a hátán a száját, hogy a gyomorban. Mivel a nyelőcső mögött közvetlenül a szívet, tisztább, részletesebb UH lehet létrehozni. Ez lehetővé teszi, hogy jobban lássa a dolgokat, mint például a vérrögök, amelyek nem láthatók tisztán hagyományos echokardiográfia vizsga.

Arteriográfia. Ez az eljárás céljából az artériák az agyban általában nem látható röntgen képalkotás. A radiológus beszúr egy vékony, hajlékony csövet (katéter) keresztül egy kis bemetszést, általában a lágyék.

A katétert manipulálható a nagy artériák és be nyaki csigolya vagy artériába. Ezután a radiológus fecskendez a festék a katéteren keresztül, hogy X-ray képek az artériák az agyban. Ezt az eljárást lehet használni a kiválasztott esetben.

Az angioplasztika

Miután az orvos határozza meg az oka a TIA a kezelés célja, hogy javítsa ki a rendellenesség, és megakadályozza a stroke. Attól függően, hogy az oka a TIA, orvosa gyógyszert, hogy csökkentse a tendencia, hogy a véralvadási vagy ajánlhatja műtét vagy egy léggömböt eljárás (angioplasztika).

Az orvosok több gyógyszert, hogy csökkenti annak valószínűségét, a stroke után átmeneti isémiás roham. A gyógyszeres kiválasztott helyszíntől függ, mert, súlyosságától és típusától TIA. Két gyakran felírt típusú gyógyszerek

Vérlemezke ellenes gyógyszerek. Ezek a gyógyszerek, hogy a vérlemezkék, az egyik a keringő vér sejttípus, kevésbé valószínű, hogy összeragadnak. Amikor erek megsérülnek, ragadós vérlemezkék kezd kialakulni vérrögök, a folyamat befejeződött véralvadási fehérje a vérplazmában.

A leggyakrabban használt anti-trombocita gyógyszer aszpirin. Az aszpirin szintén a legkevésbé költséges kezelés a legkevesebb lehetséges mellékhatásokat. Egy másik, hogy az aszpirin anti-vérlemezke gyógyszert clopidogrel (Plavix).

Orvosa fontolóra felírása Aggrenox kombinációja alacsony dózisú aszpirin és a vérlemezke ellenes gyógyszer dipiridamol csökkenti a véralvadást. Az út dipiridamol működik némileg eltér az aszpirin.

Antikoagulánsok. Ezek a gyógyszerek a heparin, warfarin (Coumadin, Jantoven). Ezek befolyásolják véralvadási rendszer fehérjék helyett vérlemezke funkciót. Heparint alkalmaznak rövid ideig, és a warfarin hosszabb távon.

Ezek a gyógyszerek gondos megfigyelést igényelnek. Ha pitvarfibrilláció is jelen van, orvosa más típusú véralvadásgátló, dabigatránnal (Pradaxával).

Ha van egy közepes vagy súlyos szűkült nyaki (carotis) arteria, orvosa javasolhatja a carotis endarteriectomia (end-Ahr-tur-EK-tuh-én). Ez a megelőző műtét törli nyaki artériák zsíros lerakódások (atheroscleroticus plakkok), mielőtt egy másik TIA vagy stroke-ot is előfordulhat. Egy bemetszést végeztünk, hogy nyissa az artéria, a plakkok eltávolítása, és az artéria van zárva.

Válogatott esetekben, az eljárás neve carotis angioplasztika vagy beültetés is van lehetőség. Ez az eljárás magában foglalja egy ballon-szerű eszköz megnyitásához eldugult artéria és elhelyezése a kis vezeték cső (stent) az artériába, hogy tartsa nyitva.

Ismerve a kockázati tényezők és az élő egészségesen a legjobb dolog, amit tehetünk, hogy megakadályozzák a TIA. Tartalmazza az egészséges életmód rendszeres egészségügyi szűrések. Is

keresse fel orvosát