toxoplazmózis útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

A toxoplazmózis egy parazita, amely megfertőzi a nagy részét a világ népességének, de ritkán okoz betegséget. Bizonyos esetekben azonban nagy a kockázata a súlyos vagy életveszélyes betegség a parazita. Ezek közé tartozik a csecsemők, akik fertőzött születéskor, AIDS, rákos betegek, és az emberek, akik csontvelő vagy szervátültetés .; A toxoplazmózis fertőzés okozta Toxoplasma gondii, egy egysejtű parazita, amely tölti a legtöbb életciklus belül macskák. Mivel a fertőzött macska átadhatók millió Toxoplasma paraziták napi saját ürülékében, a toxoplazmózis könnyen terjed, hogy szinte minden más állat, amely megosztja a környezetet a macskák. Emberben a Toxoplasma parazita általában bejuthatnak a szervezetbe, hogy ártalmas. Ez akkor történhet meg, amikor az emberek megérintik a száját szennyezett kezek, különösen azután, hogy a változó macskaalom, vagy ha esznek sertés, bárány, vagy őz, hogy nem főtt alaposan .; A Toxoplasma paraziták szaporodnak sejteken belül, hogy a vonal az emberi emésztőrendszerben. Toxoplasma paraziták átterjedt szinte minden szerv a test, beleértve az agyat, vázizomzat, szívizom, a szemet, a tüdőt és a nyirokcsomók. Az egészséges emberek, a szervezet immunrendszere végül megáll a terjedését Toxoplasma parazita, bár néhány fennmaradó paraziták szunnyadnak a végtelenségig az agyban vagy a retina .; Az emberek, akiknek immunrendszere legyengült, mivel az AIDS, a rák vagy immunszuppresszáns szerekkel, új toxoplazmózis fertőzés terjedésének ellenőrizhetetlenné válik, és halálos, vagy alvó Toxoplasma paraziták egy régi toxoplazmózis fertőzés hirtelen ismét aktívvá válik, és súlyos betegség. Ez a helyzet különösen veszélyes AIDS. Ezekben az emberek, szunnyadó toxoplazmózis újraaktiválhatják és okoz súlyos agyi fertőzés (agyvelőgyulladás), ami oda vezethet, hogy a lefoglalások és egyéb idegrendszeri problémák. Ha nem kezelik, a halálozási arány encephalitis nagyon magas. Amellett, hogy lenyelte, Toxoplasma paraziták keresztül jut a szervezetbe szennyezett vérátömlesztés vagy szervátültetés vett fertőzött donor. Továbbá, ha a toxoplazmózis fertőzés alakul ki egy terhes nő, a paraziták is átjut a méhlepényen, ami toxoplazmózis a csecsemőt. Ez az úgynevezett veleszületett toxoplazmózis. Ezek az újszülöttek nagy a kockázata a toxoplazmózis kapcsolatos szemproblémák és fejlődési rendellenességek .; Tünetek; Az emberek a normális immunrendszere akár 90% -ában a toxoplazmózis nem okoz tüneteket, így a fertőzés gyakran nem kerül felismerésre. A viszonylag kevés esetben, amikor a tünetek kialakulnak, a leggyakoribb tünetek; Fájdalommentes duzzadása a nyirokcsomók; Fejfájás; Rossz közérzet (általános rosszullétet okozva); Fáradtság; Hőemelkedés

Tünetek

Az emberek a normális immunrendszere akár 90% -ában a toxoplazmózis nem okoz tüneteket, így a fertőzés gyakran nem kerül felismerésre. A viszonylag kevés esetben, amikor a tünetek kialakulnak, a leggyakoribb tünetek; Fájdalommentes duzzadása a nyirokcsomók; Fejfájás; Rossz közérzet (általános rosszullétet okozva); Fáradtság; Hőemelkedés

Diagnózis

Orvosa fogja kérdezni a kórtörténet, hogy megtudja, hogy van-e bármilyen egészségügyi probléma, hogy gyengítené a szervezet immunrendszere ellen toxoplazmózis, beleértve a HIV és az AIDS, a rák, az öröklött immunhiányos vagy szervátültetésre. Ezen túlmenően, az orvos áttekinti a jelenlegi gyógyszerekkel, hogy ellenőrizze az olyan gyógyszer elnyomja vagy károsíthatja a immunvédelem, amely lehetővé teszi alvó Toxoplasma parazita, hogy aktív. Orvosa is fogja kérdezni a kitettség macskák, különösen szabadtéri macskák, amelyek megölik és megeszik a kis ragadozó. Hogy értékelje a kockázata az élelmiszerekkel kapcsolatos toxoplazmózis, az orvos megkérdezi, hogy gyakran esznek nyers vagy nagyon ritka húst.

Meddig tart?

Ha van egy egészséges immunrendszer, enyhe tünetek toxoplazmózis valószínűleg alábbhagy néhány héten belül, még akkor is, orvosi ellátás nélkül. Ritkán, duzzadt nyirokcsomók elmegy lassabban, néha hónapokon belül. Miután az akut tünetek át, néhány szunnyadó Toxoplasma parazita tarthat a szervezetben évtizedek, de általában nem okoz semmilyen tünetet, hacsak az immunrendszer veszélybe.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Segíthet megelőzni toxoplazmózis által figyelembe az alábbi óvintézkedéseket

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

A legtöbb esetben, ha egy általánosan egészséges ember, nincs szükség kezelésre, hacsak nem a tünetek súlyosak vagy szokatlanul kitartó. Ha toxoplazmózis befolyásolja a szemét, az orvos kezeli Önt pirimetaminnal (Daraprim) társítható szulfadiazin (Microsulfon) vagy klindamicin (Cleocin).

Mikor kell orvoshoz

Hívja fel orvosát, ha a kezelés a toxoplazmózis, különösen, ha Ön terhes, vagy bármilyen betegsége, amely gyengíti az immunrendszert. Ha terhességet tervez, kérdezze meg nőgyógyász az Ön szükség van egy terhesség előtti vérvizsgálat Toxoplasma.

Prognózis

Az AIDS gyógyult heveny toxoplazmózis nagy a kockázata a későbbi epizódokat, mert a szunnyadó parazita lehet aktiválni. Ennek megakadályozására egy AIDS-beteg kell kezdeni a kezelést megelőző gyógyszerek és továbbra is a gyógyszert, amíg ő immunrendszere marad gyengült.