szakadt meniscus útmutató – okok, tünetek és kezelési lehetőségek

Mi az?

A meniszkusz egy tárcsa alakú darab porc úgy működik, mint egy lengéscsillapító belsejében egy közös. Minden térd az egyik oldalsó meniszkusz alatt külső gombot a combcsont és egy mediális meniscus alatt a belső gombot a combcsont. Minden meniszkusz egyfajta természetes párna között combcsont (femur) és sípcsont (tibia). A két párna megakadályozza a felesleges kopást belül a térdízület tartása a végén a két csont dörzsölés együtt. Minden meniszkusz is nagy részét elnyeli a sokk ugrások és kirakodás, és segít terjeszteni az ízületi folyadékból egyenletesen kenje és táplálja a térd .; Az Egyesült Államokban, a szakadt meniscus a leggyakoribb oka a térdműtét .; Tünetek; A tünetek a szakadt meniscus lehetnek; Térd fájdalom, általában az egyik oldalon a térd; Érzékenység az oldalon a közös; Térd duzzanat az első 12 óra után sérülés; A “zárva” térd, hogy nem lehet hajlott; A térd, hogy a fogások mozgás közben, vagy nem lehet teljesen kiegyenesedett; Egy kattintás, pop vagy csiszolás belsejében térd, ha megmozdítja; A térd csatok, utat nyit vagy közérzete gyenge

Tünetek

A tünetek a szakadt meniscus lehetnek; Térd fájdalom, általában az egyik oldalon a térd; Érzékenység az oldalon a közös; Térd duzzanat az első 12 óra után sérülés; A “zárva” térd, hogy nem lehet hajlott; A térd, hogy a fogások mozgás közben, vagy nem lehet teljesen kiegyenesedett; Egy kattintás, pop vagy csiszolás belsejében térd, ha megmozdítja; A térd csatok, utat nyit vagy közérzete gyenge

Diagnózis

Orvosa ellenőrizni fogja mind a térdét, hogy hasonlítsa össze a sérült térdet az ép egy. Ő ellenőrzi a sérült térd jeleit duzzanat, érzékenység és a folyadék belsejében a térdízület. Ha a térd nincs lezárva, az orvos meghajlítani a sérült térd és ellenőrizze a kattintások, patent és “fogások” a közös. Orvosa is értékelni fogja a térded mozgási tartományának és manőver térdedet, hogy vajon a meniszkusz érzékeny a nyomásra. Például, a “McMurray teszt,” az orvos hajlik a láb a térd, majd elforgatja befelé vagy kifelé, miközben egyengető azt. Ha fájdalmat érez a teszt során, vagy ha van egy “klikk” hangot, mint a láb forog, van egy jó esély, hogy a meniszkusz szakadt.

Meddig tart?

Ha artroszkópos műtétet, hogy kezelje a szakadt meniscus, és a feladat magában foglalja az ülő munka (főleg ülve), akkor lehet, hogy visszatérhessenek a munkába 1-2 héttel a műtét után, a teljes felépülés körülbelül 4-8 hét. Ha egy sportoló vagy a munka megköveteli a sok testmozgás, lehet, hogy 3-4 hónappal a műtét után, mielőtt úgy érzed annyi funkciót a térd, amit igényelnek.

Hogyan lehet megakadályozni ezt egészségi állapota

Bár nehéz véletlen térd sérülések, akkor lehet, hogy csökkentse a kockázatokat

Hogyan kell kezelni ezt az egészségügyi állapot

Számos lehetőség kezelésére szakadt meniscus

Mikor kell orvoshoz

Azonnal hívja orvosát ütemezni értékelést, ha egy sérült térd

Prognózis

A legtöbb esetben, a kilátások nagyon jó. Ha a leszakadt meniscus már javított sebészeti vagy részben eltávolították, akkor valószínűleg nem lesz képes folytatni a normális sporttevékenység után egyszerűen fizikai kezelést.