kezelés – autoimmun hepatitis

májátültetésen

Élő máj donor eljárás

Élő máj donor eljárás

Bármilyen típusú autoimmun hepatitis van, a kezelés célja lelassítani vagy megállítani az immunrendszer támadást a májat. Ez segíthet lassítani a betegség előrehaladását. E cél elérése érdekében, akkor kell gyógyszereket, amelyek csökkentik az immunrendszer aktivitását. A kezelés prednizonnal általánosan használt kezdetben. A második gyógyszert, azathioprin (Azasan, Imuran), ajánlható mellett a prednizolon.

Prednizon, különösen, ha figyelembe a hosszú távú, okozhat számos súlyos mellékhatások, mint a cukorbetegség, elvékonyodása csontok (osteoporosis), törött csontok (oszteonekrózis), magas vérnyomás, szürkehályog, glaukóma és a súlygyarapodás.

Az orvosok általában előírják, prednisolon magas dózis a kezelés első hónapjában. Aztán, hogy csökkentsék a mellékhatások kockázata, fokozatosan csökkentse az adagot a következő néhány hónapig, amíg eléri a lehető legalacsonyabb dózis, amely szabályozza a betegséget. Hozzáadása azathioprin is segít elkerülni a prednizolon mellékhatásokat.

A legtöbb embernek szüksége van, hogy továbbra is a prednizolon legalább 18-24 hónapig, és sok marad rajta az élet. Bár előfordulhat elengedés után néhány évvel a kezelés megkezdése, a betegség gyakran visszatér, ha a gyógyszer megszűnt.

Alatt élő májas donáció, sebészek távolítsa mintegy 40-70 százaléka a donor máj és helyezze a címzett.

Ha a gyógyszerek nem megállítása a betegség előrehaladását, illetve fejleszteni visszafordíthatatlan hegesedése (cirrhosis) vagy májelégtelenség, a fennmaradó lehetőség a májátültetés.

Közben a májátültetés, a beteg máj eltávolítjuk és helyébe egy egészséges máj egy donortól. Májátültetést leggyakrabban használ májat elhalálozott szervdonorok. Bizonyos esetekben egy nappali-donor máj transzplantáció lehet használni. Során egy élő-donor májátültetésen, akkor kap csak egy része az egészséges máj élő donorból. Mindkét májjal kezdődik regeneráló új sejtek szinte azonnal.