íz rendellenességek

Mennyire elterjedtek íz zavarok?

Hogyan működik az ízérzékelés működik?

Mik az ízérzés zavarai?

Mi okozza az ízérzés zavara?

Hogyan íz rendellenességek diagnosztizáltak?

Megkóstolhatják rendellenességek kezelni?

Biztos ízérzés zavarai komoly?

Mi kutatások folynak arról, ízérzés zavarai?

Hol találok további információt íz zavarok?

Sokan közülünk vesszük ízérzékelés biztosra, de egy kis ízelítőt rendellenesség lehet negatív hatása az egészségre és az életminőségre. Ha problémád van az ízérzékelés, nem vagyunk egyedül. Több mint 200.000 ember látogat el egy orvos számára évente problémák képességük ízét vagy szagát. A tudósok úgy vélik, hogy akár 15 százaléka felnőtt lehet, hogy egy ízt vagy szagot érez probléma, de sokan nem keresnek orvosi segítséget.

Az érzékek az íz és szag nagyon közel állnak egymáshoz. A legtöbb ember, aki megy az orvoshoz, mert azt hiszik, hogy elvesztették az ízérzékelés meglepődve hallja, hogy van egy szaga zavar helyett. Ha szeretne többet megtudni a szaglás, olvassa el a kiadvány, illata betegségei.

A képesség, hogy ízlés származik apró molekulák megjelent, amikor rág, inni, vagy emészthető étel, ezek a molekulák serkentik speciális érzékelő sejtek a szájban és a torokban. Ezek íze sejtek vagy ízlelési sejtek csoportosulnak az ízlelőbimbók a nyelv és szájpadlás, és ezzel együtt a bélés a torkán. Sok kis dudorok a hegyét a nyelvét tartalmazza ízlelőbimbókat. A születés, akkor körülbelül 10000 ízlelőbimbók, de miután 50 éves kor felett, akkor kezdi elveszíteni őket.

Ha az íze sejteket stimulálják, üzeneteket küldeni a három speciális ízt idegek az agyba, ahol egyes ízek azonosítanak. Íz sejtek receptorai, amelyek reagálnak egy legalább öt alap íz tulajdonságai: édes, savanyú, keserű, sós, és umami [oo-MOM-ee]. Umami, vagy sós, az íze kap a glutamát, amely megtalálható a csirke húslevest, húskivonatok, és néhány sajt. Általános tévhit, hogy az íze a sejtek, amelyek reagálnak a különböző ízek megtalálhatók különböző régióiban a nyelv. Emberben a különböző típusú íze sejtek elszórtan a nyelv.

Íz minősége csak az egyik módja, hogy azt tapasztalja, hogy bizonyos élelmiszer. Egy másik kemoszenzoros mechanizmus, az úgynevezett közös kémiai értelemben magában ezer idegvégződés, különösen a nedves felületeken, a szem, orr, száj és a torok. Ezek az idegvégződések keletkeztet olyan érzések, mint a hűvös menta és az égő vagy irritációt chili paprika. Egyéb speciális idegek létre az érzetek, meleg, hideg, és a textúra. Amikor eszel, az érzések az öt íz tulajdonságok együtt érzés a közös kémiai érzék és a érzetek hő, hideg, és a textúra, kombinálni élelmiszer aroma, hogy készítsen egy felfogása ízét. Ez íz, amivel tudja, hogy eszik egy körte vagy alma.

A legtöbb ember, aki úgy gondolja, hogy van egy ízlelési zavar valójában van egy probléma a szag. Ha rágja élelmiszer, aromák szabadulnak hogy aktiválja a szaglás útján egy speciális csatorna, amely összeköti a tető a torok az orrot. Ha ez a csatorna blokkolva van, például amikor az orrát van töltve, amelyet egy megfázás vagy influenza, szagok nem tudnak szenzoros sejtek az orr, hogy stimulálják szagok. Ennek eredményeként, akkor sokat veszít a mi élvezet íz. Anélkül szag, élelmiszerek általában ízlés unalmas és kevés vagy semmilyen íze.

A leggyakoribb íze rendellenesség fantom ízérzékelés: egy elhúzódó, gyakran kellemetlen ízű noha semmi a szájában. Az emberek is kevésbé tudnak az íze édes, savanyú, keserű, sós, és umami-nevezett állapot ízérzés [hy-po-GYOO-Zee-a]. Néhány ember nem érzékeli ízeket, amely az úgynevezett ageusia [ah-GYOO-Zee-a]. Igaz ízérzékelés elvesztése azonban ritka. Leggyakrabban, az emberek tapasztalnak a szaglás elvesztése helyett veszteség íze.

Más rendellenességek a kémiai érzékek, szag, íz, vagy egy íz torzult lehet. Dysgeusiáról [dis-GYOO-Zee-a] olyan állapot, amelyben egy undorító, sós, avas, vagy fémes íz érzés nem múlik el a szájban. Dysgeusiáról gyakran kíséri az égő száj szindróma egy olyan állapot, amelyben egy személy tapasztalatok fájdalmas égő érzés a szájban. Bár ez hatással lehet bárki, égő száj szindróma a leggyakoribb középkorú és idősebb nők.

Vannak, akik születnek az ízérzés zavara, de a legtöbb fejleszteni őket, miután egy sérülés vagy betegség. Okai között íze problémák

Mind íze és illata rendellenességek diagnosztizálhatók egy otolaryngologist (néha egy ENT), az orvos a fül, az orr, a torok, a fej és a nyak. Egy otolaryngologist meghatározhatja a mértéke a ízlelési zavarok mérésével legalacsonyabb koncentrációja íz minőséget, amit képes észlelni, vagy felismerni. Lehet kérni, hogy hasonlítsa össze az íze a különböző anyagok vagy megjegyezni, hogy az intenzitása ízlés növekszik, ha az anyag koncentrációját növeljük.

Tudósok kifejlesztettek íz vizsgálatokat, amelyekben a beteg reagál a különböző kémiai koncentrációban. Ennek része lehet egy egyszerű “korty, nyárson, és öblítsük le a” teszt, vagy vegyszerek közvetlenül alkalmazhatók egyes területeken a nyelv.

Pontos értékelése ízlése veszteség magában foglalja, egyebek között, a fizikális vizsgálat a fül, az orr és a torok, a fogorvosi vizsgálat és értékelése szájhigiénia, értékelje a kórtörténetét, és érzékszervi vizsgálat által felügyelt egészségügyi egészségügyi szakember.

Diagnózis egy otolaryngologist fontos azonosítani és kezelni a mögöttes oka a betegség. Ha egy bizonyos gyógyszereket az oka, megállás, vagy módosítja a gyógyszer segíthet megszabadulni a problémát. (Ne hagyja abba a gyógyszer, hacsak az orvos utasítása szerint, de.) Gyakran előfordul, hogy a korrekciót az általános orvosi probléma korrigálhatja a veszteség ízét. Például, az emberek, akik elveszítik a ízérzékelés miatt légúti fertőzések vagy allergia visszaszerezni, ha ezek a feltételek megoldani. Alkalmanként egy személy vissza saját ízlés spontán. Megfelelő szájhigiénia fontos visszaszerzését és megtartását jól működő ízlés. Ha az ízlelési zavar nem lehet sikeresen kezelni, tanácsadás segíthet alkalmazkodni a problémát.

Ha veszít, vagy az összes ízérzékelés, itt olyan dolgok, akkor próbálja meg, hogy az étel jobb ízű

Íz betegségek gyengíthetik, vagy távolítsa el a korai figyelmeztető rendszer, hogy a legtöbben vesznek. Íz segít felismerni romlott ételt vagy folyadékot, és néhány ember számára, a jelenléte a hozzávalókat, amelyre allergiás.

Ízérzésvesztés is súlyos egészségügyi problémák. A torz ízérzékelés lehet kockázati tényező a szívbetegségek, a cukorbetegség, a stroke és egyéb betegségek, amelyek megkövetelik kitart a speciális diéta. Amikor íze károsodott, egy személy változtatni saját étkezési szokásait. Egyes emberek túl keveset eszik, és lefogy, míg mások túl sokat esznek, és hízni.

Ízérzésvesztés okozhat, hogy hozzá túl sok cukrot vagy sót, hogy az élelmiszer íze jobb. Ez lehet egy probléma, akik a bizonyos betegségek, például a cukorbetegség vagy magas vérnyomás. Súlyos esetekben ízérzésvesztés depresszióhoz vezethet.

Ha tapasztal egy ízlelési zavar, beszéljen orvosával.

A National Institute on süketség és egyéb kommunikációs zavarok (NIDCD) támogatja az alapvető és klinikai vizsgálatok szag és íz rendellenességeinek laboratóriumai Bethesda, Maryland, és az egyetemek és kutatóközpontok kemoszenzoros szerte az országban. Ezek kemoszenzoros tudósok vizsgálják, hogy hogyan

Néhány újabb kutatás kemoszenzoros felismerésére összpontosít kulcsfontosságú receptorok ízlés sejtek, és hogy miként azokat a receptorokat jeleket küldenek az agyba. A kutatók is dolgoznak, hogy jobban megértsük, hogyan édes és keserű anyagok tulajdonítanak saját célzott receptorokhoz. Ez a kutatás ígéretesnek fejlesztésére cukor vagy só-helyettesítők, amelyek segíthetnek az elhízás elleni küzdelem vagy a magas vérnyomás, valamint a fejlesztési keserű blokkolók, hogy lehet, hogy az életmentő gyógyszerek elfogadhatóbb gyerekek. Íz sejtek-, valamint szenzoros sejtek, amelyek segítenek szag-az egyetlen szenzoros sejtek az emberi szervezetben, hogy rendszeresen cserélni az egész élet. A kutatók vizsgálják, hogy hogyan és miért történik ez így, hogy lehet találni a módját, hogy cserélje ki a sérült egyéb szenzoros sejtek.

NIDCD finanszírozott kutatók kimutatták, hogy kis eltérések a genetikai kódunk növelheti vagy csökkentheti a érzékenységét az édes ízeket, amelyek befolyásolhatják a vágyunkat, édességek. A tudósok is dolgozik, hogy megtudja, miért bizonyos gyógyszerek és gyógyászati ​​eljárások káros hatással érzékeinket íze és illata. Azt reméljük, hogy dolgozzon kezelések, hogy segítsen helyreállítani a ízérzékelés az emberek, akik elvesztették azt.

A tudósok egyre jobban megértsék, miért ugyanazt a receptort, amely segít a nyelved érzékeli édes ízt is megtalálható az emberi bélben. NIDCD által támogatott tudósok kimutatták, hogy az édes receptor segíti a bél érzékeli és elnyelik a cukor, és kapcsolja fel a termelés a vércukorszint-szabályozás hormonok, köztük a hormon szabályozza az inzulin felszabadulását. További kutatások segíthetnek a tudósok fejleszteni célzó gyógyszerek bélben íz receptorok kezelésére elhízás és a cukorbetegség.

A fenntartja a könyvtár a szervezetek, amelyek tájékoztatást adnak a normális és rendezetlen folyamatok hallás, egyensúly, íz, illat, hang, beszéd és nyelv. Ahhoz, hogy megtalálja szervezetek információkkal kifejezetten a ízérzés zavarai, kattintson íze és illata a “Tallózás Topic” listán.

Információ adategyeztető; 1 Kommunikációs Avenue, Bethesda, MD 20892-3456; Díjmentes Voice: (800) 241-1044; Díjmentes TTY: (800) 241-1055; Fax: (301) 770-8977, E-mail : nidcdinfo @ nidcdernment

kormány Pub. No. 14-3231A; Frissítve április 2014